Publicatie MS@work studie – lichamelijke beperkingen en executive functies voorspellen werkstatus over 2 jaar

In juli 2019 verscheen in het kader van de grootschalige MS@work studie een publicatie door D.A.M. van Gorp, K. van der Hiele, M.A.P. Heerings, P.J. Jongen, J.J.L. van der Klink, M.F. Reneman, E. P.J. Arnoldus, E.A.C Beenakker, J.J.J. van Eijk, S.T.F.M Frequin, K. de Gans, E. Hoitsma, J.P. Mostert, W.I.M. Verhagen, D. Zemel, L.H. Visser en H.A.M. Middelkoop: Cognitive functioning as a predictor of employment status in relapsing-remitting multiple sclerosis: a 2-year longitudinal study. Neurol Sci. 2019 Jul 19. doi: 10.1007/s10072-019-03999-w.

Bij het onderzoek waren 124 mensen met relapsing-remitting MS betrokken. Patiënten bij wie na 2 jaar de werkstatus gelijk was gebleven , hadden betere complex aandacht en executieve functies, een beter zelfgerapporteerd cognitief functioneren, minder moeheid en minder lichamelijke beperkingen.

De mate van lichamelijke beperkingen (odds ratio [OR] 1.90, p = 0.01) en verminderd cognitief functioneren (OR 0.30, p = 0.03) konden tot op zekere hoogte verslechtering van werkstatus voorspellen (R2 = 0.22, p ≤ 0.001).

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *